Rechten en compensatie bij instapweigering | degradatie

Graag willen we iets meer vertellen over uw rechten bij een instapweigering en degradatie. Er is niets vervelender dan niet mee mogen vliegen, of in een klasse lager dan oorspronkelijk geboekt is. Een instapweigering kan voorkomen vanwege overboeking. De luchtvaartmaatschappij moet u omboeken naar een andere vlucht met dezelfde eindbestemming. Vraag altijd een bewijs van omboeking en/of instapweigering. Dit is van belang bij het eventueel indienen van een claim. Bij een instapweigering is het eveneens belangrijk dat u kunt bewijzen dat u op tijd op de luchthaven aanwezig was.
Dit kan een op de luchthaven geprinte boarding pass zijn. Vraag in geval van een E-ticket een schriftelijke verklaring aan de betreffende maatschappij dat u op tijd aan de incheckbalie stond. Denk ook aan het bewaren van parkeerbonnen of vervoersbewijzen waar een tijdsaanduiding op staat.

Hoe ontstaat een overboeking? Het zit zo: vliegmaatschappijen rekenen er op dat een aantal passagiers niet komt opdagen, bijvoorbeeld omdat een aansluiting gemist wordt. Echter wanneer alle geboekte passagiers zich melden, dan zijn er soms te weinig stoelen. In dat geval zijn de vliegmaatschappijen verplicht om mensen te zoeken die vrijwillig hun plaats willen afstaan, om tegen een vergoeding een latere of andere vlucht te nemen. Indien dit niet mogelijk is, zal de betreffende maatschappij sommige passagiers moeten weigeren. Dit wordt ook wel een IDB genoemd, ofwel een involuntarily denied boarding. Op zijn Hollands gezegd een onvrijwillige instapweigering.

Een IDB mag nooit worden genegeerd. De vliegmaatschappij is ook in geval van overmacht verplicht tot betalen van compensatie.

De compensatie is afhankelijk van de vluchtafstand, volgens de “great circle method”*, tussen begin- en eindpunt, inclusief een eventuele overstap

  1. € 250,00 voor alle vluchten tot en met 1500 km
  2. € 400,00 voor alle vluchten tussen lidstaten van meer dan 1500 km en voor alle andere vluchten tussen 1500 en 3500 km
  3. € 600,00 voor alle niet onder a. en b. vallende vluchten
Tip: wanneer u wordt gevraagd uw plaats vrijwillig af te staan, kunt u hieraan voorwaarden stellen. Denk aan een upgrade.